Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

La Marató, símbol de solidaritat

Publicat el 12/12/2018 00:00

La Marató, símbol de solidaritat 


 


Aquest cap de setmana conviurem amb un projecte solidari que ens acompanya cada desembre des de l’any 1992 de la mà de la televisió pública catalana, La Marató de TV3, que enguany arriba a la 27a edició. La seua consolidació és un fet palès.


 


TV3, junt amb la Fundació La Marató de TV3, està assolint amb èxit, any rere any, els objectius marcats. D’una banda, obtenir recursos econòmics per a la recerca biomèdica de malalties que encara no tenen curació i on el finançament és fonamental per assolir resultats. En aquest sentit, vull destacar els resultats obtinguts per l’equip del tortosí Dr. Elias Campo Güerri, director del Centre de Diagnòstic Biomèdic del Hospital Clínic de Barcelona.


 


En aquests 26 anys s’han recaptat prop de 173 milions d’euros. A més, La Marató ha aconseguit sensibilitzar la població respecte les malalties que es tracten al programa i la necessitat de potenciar la recerca científica per a la seua prevenció i curació. Dins d’aquesta conscienciació té molta importància la divulgació científica i l’educació de la societat en la cultura científica. Aquesta manera de fer, ens ha mostrat des d’una altra cara malalties molt conegudes i amb les quals gairebé tothom hi hem conviscut a prop, però també malalties minoritàries. 


 



Al voltant de La Marató el teixit social i associatiu dels nostres pobles i ciutats dissenya cada any diverses activitats. Només a Tortosa se’n realitzaran més de vint, combinant la solidaritat amb la festa, la tradició, l’esport i la cultura. Expressat des d’activitats esportives (natació, cursa, caminada, cicloturisme, BTT, motor) fins a àpats solidaris (vermut, paella, berenar, esmorzar, baldanada, xocolatada), passant per altres tipus d’activitat com desfilada, conferència, rifa, concert, fira, cinema... I s’hi han involucrat, entre altres, centres educatius així com clubs esportius, associacions, residències de gent gran.... És a dir, la pràctica totalitat de la nostra població hi participa o col·labora directament o indirecta. 


 



Participar en aquestes activitats ens provoca un afectuós somriure i el despertar d’un optimisme ocult que tots portem a dins, i que tan necessari és per fer front als reptes de la societat actual. Ens permet fer un parèntesi contrastant amb les notícies de la premsa escrita o el que escoltem als telenotícies en el nostre dia a dia. Vivim preocupats observant el nostre món, on hi trobem tot de conflictes arreu on mirem. 


 



Per intentar trobar una justificació racional d’aquest contrast m’he fixat en el principal adjectiu que defineix La Marató: solidari. Si fem una cerca a l’Enciclopèdia Catalana, trobem que defineix solidaritat, en la seua segona accepció, com “relació de fraternitat, de companyonia, de recíproc sosteniment, que lliga els diversos membres d'una comunitat, col·lectivitat, en el sentiment de pertinença a un mateix grup i en la consciència d'uns interessos comuns”. 


 


Encara més aclaridora resulta la Declaració Universal de Drets Humans, que aquesta setmana celebra el 70è aniversari, per fer-nos veure que la solidaritat, en tant que en la seua definició ens dona una consciència comuna i un sentiment de pertinença a un mateix grup, ens permet estar cada cop més a prop d’assolir el redactat de l’article 3 d’aquesta Declaració Universal: el dret a la vida, a la llibertat i a la seguretat. Universalitat + Solidaritat = La Marató. 


 



Aquí hi trobem la clau, l’ajuda a persones que no coneixem però amb qui, tot i no conèixer-nos, hi tenim un lligam i en sabem dels seus problemes. Aquesta solidaritat conforma els fonaments de la societat que necessitem, una societat més justa, sense desigualtats entre les persones i els territoris, i on tots i totes tenim alguna cosa a dir, perquè els tortosins som solidaris. 


 



La Tortosa Republicana que volem construir necessita de la solidaritat per contribuir al respecte dels drets humans i la dignitat de les persones.


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Xavier Faura, candidat a l’alcaldia d’ERC-Tortosa Sí

Per Xavier Faura, candidat a l’alcaldia d’ERC-Tortosa Sí a Opinió


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari