Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El misteri de l'hospital

Publicat el 11/10/2018 00:00

 


 


La ciutat de Tortosa presenta tres misteris que no han acabat de ser explicats a bastament. Tots ells estan vinculats amb l'actitud de la Generalitat de Catalunya respecte als nostres dèficits en infraestructures i equipaments: l'hospital nou, el tercer pont i el nucli antic.


Avui ens detindrem a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, vaguejant entre un projecte que no s'ha dut a terme i una rehabilitació mancada de pressupost. És a dir, entre el res i la fum.


Aclarim-ho, tanmateix. Quan el Tripartit governa la Generalitat i Joan Sabaté (amb IC-Verds, ERC i UpTE) ostenta l'alcaldia tortosina (2006), la consellera de Salut, Marina Geli, impulsà un avantprojecte hospitalari amb un pressupost de 120 milions d'euros. Com se sap, aquest nou hospital entrava dintre del Pla Parcial de la Farinera, a Ferreries.


Alhora, CiU Tortosa en qüestionà el lloc escollit, però l'any següent Ferran Bel signa amb Marina Geli un conveni per garantir-ne la cessió dels terrenys, posant en evidència una de les innumerables contradiccions de l'ex-alcalde.


El 2009, la consellera presenta a Tortosa el pla del nou hospital, el qual havia d'entrar en funcionament el 2013, però la crisi econòmica el féu enderrerir un bienni. El 2011, ERC en defensa la construcció al Parlament -com a l'Ajuntament ho va fer Josep F. Monclús-, perquè el conseller de CiU, l'inefable Boi Ruíz, sota el mandat d'Artur Mas, havia ajornat el projecte, conseqüència de les retallades que havia aplicat a la sanitat pública. (Cal afegir que Boi Ruíz havia presidit la Unió Catalana d'Hospitals, la gran patronal de la sanitat privada al nostre país, abans d'ocupar el càrrec institucional).


On és la clau? En voler defensar la sanitat privada abans que la pública. El Govern de PEDECAT-ERC sembla decantar-se per la segona. Ho esperava del primer partit, dretà de tota la vida. Del segon, no, sincerament.


En quina situació ens trobem ara? Amb un vaporós, desencisador projecte per a la reforma del Verge de la Cinta, apariat per la consellera d'ERC, Alba Vergés, i sense pressupost. A més, veiem com a Tarragona i Viladecans construiran, d'aquí a poc, nous hospitals que ja disposen d'assignació pressupostària, en una reiterada discriminació envers Tortosa.

Per Pere Genaró és metge i membre de l'executiva de Movem Tortosa a Opinió


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari