Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Llums i ombres de la Festa del Renaixement

Publicat el 26/07/2018 00:00

La Festa del Renaixement, en tota probabilitat, és l’acte de promoció de la ciutat més important que tenim des de fa anys. Tortosa s’engalana i rep milers de visitants del territori i turistes que venen d’arreu. Una Festa que s’ha convertit en un emblema per a la ciutat, amb XXII edicions, que la consoliden com una de les festes de recreació històrica més importants de l’Estat i del continent europeu . L’èxit de la Festa és, doncs, indiscutible. Amb ella fem ciutat, amb ella gaudim, amb ella fem negoci i amb ella posem en valor el patrimoni que aglutina el nucli antic, a partir de la recreació del segle XVI, un segle de llum i innovació després de la llarga edat mitjana.


 


Ara bé, quedar-se amb el cofoisme i sense fer cap anàlisi crític després de tantes edicions de la Festa em sembla un error i una manca d’humilitat. Tot a la vida és revisable i millorable. I la Festa del Renaixement fa anys que ja comença a evidenciar alguns símptomes que requereixen una atenció i un canvi.


 


La participació dels tortosins i tortosines a la Festa ha baixat. Cada vegada són més els nostres conciutadans i conciutadanes que no veuen atractiva una Festa que any rere any es repeteix. De fet, si una persona agafa el programa de la Festa d’enguany i el compara amb el de fa 6 o 7 anys no trobarà grans diferències. Molts dels espectacles són els mateixos i hi ha poca innovació en molts elements.


 


El mateix passa amb el relat general de la Festa, «l’esplendor d’una ciutat al segle XVI» que gira sobre aquest concepte generalista sense concretar una temàtica diferenciada per a cada edició. Des de Movem Tortosa, ara fa dos anys, ja vam presentar una moció per fer canvis i millores en la Festa, que el govern convergent i d’ERC va rebutjar. Fer que cada any la Festa girés al voltant d’una efemèride històrica, d’un personatge o d’un col·lectiu del segle XVI donaria un nou enfoc i discurs a una Festa que necessita canvis i innovació. Punt a banda mereix la desfilada del diumenge, que any rere any també és pràcticament la mateixa. En aquest sentit, es podrien recuperar personatges històrics documentats del segle XVI i donar-li cabuda en aquesta desfilada tot redrescobrint-los i fer possible que any rere any hi haguessin novetats.


 


Una altra qüestió són els espais de la Festa. Sempre són els mateixos i no hi ha novetat al respecte. Tortosa té molts d’espais per descobrir en el seu nucli antic i potser caldria pensar-hi, com també donar joc a les platges de Ferreries o la mateixa Llotja del Parc Teodor Gonzàlez que era una peça clau en la Tortosa del segle XVI.


 


D’altra banda, la Festa del Renaixement, des del seu inici, s’ha caracteritzat pel seu rigor històric. Aquest fet va ser fonamental perquè la Festa tingués un èxit des del principi. Recuperar el rigor històric hauria de ser un dels objectius a recuperar, i sobretot, aprofitar la mateixa per realitzar conferències o actes acadèmics al voltant de l’època del Renaixement. A més a més, en aquest sentit, a l’hora de posar en valor la història d’aquella època, la Festa podria esdevenir un revulsiu per anar recuperant patrimoni d’aquella època. O si més no estudiar-lo i donar-lo a conèixer en cada edició, de manera monogràfica. Segur que si hi hagués aquest enfoc i un pla al darrera, al cap dels anys, podríem veure com la Festa hauria servit també per recuperar i potenciar tot el patrimoni renaixentista que tenim a la ciutat.


 


En definitiva, la Festa del Renaixement és un esdeveniment únic, una Festa de ciutat que fem possible entre molta gent; des d’aquí vull agrair-los el seu compromís i entrega. Ara bé, també és hora que entre tots i totes anem pensant com podem millorar-la i donar-li un nou discurs i enfoc perquè, com deia abans, hi ha símptomes que ens estan senyalant d’aquesta necessitat.


 


 


Jordi Jordan és portaveu de Movem Tortosa

Per Jordi Jordan a Opinió


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari