Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

El jovent tortosí també mereix beques

Publicat el 09/07/2018 00:00

La situació econòmica que pateix la nostra ciutat i el nostre territori és bastant precària. Els índex d’atur i de renda per família ens situa en els pitjors rànquings de Catalunya, fet que lligat a l’actual crisi econòmica i posterior resolució en contra de les classes mitjanes i populars, ens hauria de fer més sensibles a l’hora d’actuar i intentar revertir aquesta situació.En aquest context, molts ajuntaments del país, també de l’Ebre, s’han posat a treballar i han aprovat la creació de diversos sistemes de beques per ajudar aquells joves del seu municipi que estudien a la universitat o cursen cicles formatius. Tots sabem que en el nostre territori, tot i que té cada vegada ofereix una millor implementació universitària i de cicles, molts dels  joves han de marxar fora amb les dificultats econòmiques que això comporta per a moltes famílies, més encara en l’actual context econòmic.


 


Per tot plegat,  Movem Tortosa, sensibles a aquesta qüestió, vam plantejar al govern de Tortosa, format pel PdCAT i ERC, que també la nostra ciutat es sumés a la creació d’aquest tipus d’ajuda, i d’aquesta manera, col·laborés com l’ administració més propera a la ciutadania, facilitant l’estudi a tots aquests joves. Recordem que l’educació és un dret i que una societat amb nivells d’educació baixos està condemnada al fracàs.


 


Malauradament, el govern de la Sra. Roigé i ERC, com és de costum, va rebutjar la nostra moció, la qual sí fou recolzada per la resta de grups. El vot contrari, però, de Roigé i ERC, va fer impossible implementar aquesta nova proposta que vam realitzar des de Movem Tortosa. Ara bé, els arguments que van ser utilitzats tant per la Sra. Dolors Queralt, representant del PdCat, com per ERC, són delirants i estan fora de la realitat, per no dir una altra cosa. M’explico: van afirmar que l’Ajuntament no podia tirar endavant aquestes ajudes per una qüestió de competència i per una qüestió econòmica.


 


Llavors per què ho poden fer els ajuntaments d’Amposta, Godall o Igualada per posar només alguns exemples? Per altra banda, l’Ajuntament d’Amposta, curiosament governat per ERC - partit que a Tortosa vota en contra d’aquesta proposta- ha destinat 25.000 i 50.000 euros durant el 2017 i 2018 per aquestes beques, xifres totalment assumibles per una ciutat com Tortosa, si efectivament, hi ha voluntat política per tirar endavant aquesta mesura per ajudar al jovent tortosí que cursa aquests estudis.


 


Paral·lelament a aquests arguments que no s’aguanten per enlloc, la representant del PdCat va voler marejar més la perdiu afirmant que ells no volien crear aquestes beques però sí tenien previst crear un premi per al millor estudiant universitari i de cicle de la ciutat. Tanmateix, des de Movem Tortosa, vam haver de recordar que en el programa electoral del PdCaten les darreres eleccions municipals contemplaven la creació d’aquests premis sí, però tambéles beques que nosaltres ara els hi proposàvem, però que rebutgaven encara no sabem per què. De fet, encara esperem una resposta de la Sra. Roigé i la Sra. Queralt atès que quan els hi vam fer aquest recordatori no van afegir res més.


 


Tot això, els hi asseguro que no és molt alegre d’explicar, més encara, quan unes setmanes després d’aquests fets, el propi govern - de manera urgent i a remolc de la nostra proposta- aprovava una modificació pressupostària per crear aquests premis (1000 euros cadascun per al millor expedient universitari i de cicle) posant-se en evidència que  allò que deien que volien fer estava ni tan sols ho tenien pressupostat. Improvisació constant. I sí, Movem Tortosa, efectivament vam recolzar aquests premis però vam recordar i recordarem que res tenen a veure, per molt que intenten confondre la ciutadania, amb les beques que proposàvemper a tots els joves del municipi que estudien graus universitaris i cicles,  i no només amb els dos premis per als 2 millors expedient de la ciutat. 50.000 euros de beques destina Amposta  per a tots els estudiants davant els  2000 que dedicarà Tortosa per als dos millors estudiants. Una cosa res té a veure amb l’altra.


 


Des de Movem Tortosa, però estem convençuts que la creació d’aquestes beques s’acabarà duent enen els propers anys, però com tantes coses arribarà tard i seran molts els joves que durant aquest temps perdut no en podran gaudir-les. El tiquet fresc, els pressupostos participatius o algunes bonificacions per a persones a l’atur, per citar només alguns exemples, han estat propostes socials del nostre grup, rebutjades sistemàticament per PdCat i ERC, que més tard, amb el pas dels anys, s’han acabat realitzant i això sí, intentant penjar-se les medallescom si fossin idees seues, tot i que les han rebutjat durant molt de temps. Potser el problema és aquest, rebutjar per sistema aquelles propostes que són bones, simplement perquè venen del primer grup de l’oposició.


 


Potser per això, després de 12 anys amb aquesta actitud, cada vegada són més els tortosins i tortosines que s’adonen que necessitem un canvi, una nova mirada i una nova forma de fer política, centrada en els valors, en el què i no amb qui ho proposa. Mentre no siguem capaços de canviar aquesta actitud Tortosa i la seua gent difícilment podrà avançar perquè la ciutat  l’hem de construir entre tots i totes, lluny d’aquest partidisme tant curt de volada que no porta enlloc. És per això que treballem i ho continuarem fent, sembrant un canvi necessari després de tants d’estar governats per unes persones i uns partits que actuen com si estiguessin al segle XIX enlloc del XXI, essent insensibles al progrés social i col·lectiu de tots els tortosins i tortosines.

Per Jordi Jordan, portaveu Movem Tortosa a Opinió


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari