Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Una estudiant catalana perduda per Dinamarca

Publicat el 14/11/2017 00:00

Canvi de país, de cultura, de llengua, de gastronomia, de rutines... 


 


 Em dic Adriana i tinc 25 anys. L'any 2015 vaig decidir traslladar-me a Dinamarca per treballar com au-pair i decidir que volia fer amb el meu futur. Estava recentment graduada en Dret i no tenia molt clar com continuar. Així que vaig fer un parell de maletes de 20 kg i vaig marxar cap a Dinamarca.


Després de viure aquella experiència durant 9 mesos, vaig decidir que volia quedar-me al país nòrdic, els avantatges que m'oferia em van convèncer del tot per estudiar una nova carrera, aquest cop un grau en Marketing Management a Horsens, Dinamarca.


A Dinamarca els períodes de preinscripció comencen al febrer i acaben el dia 1 de juliol, si ets ciutadà de la UE. Tots els tràmits són electrònics i has de presentar els teus estudis anteriors i un certificat amb el teu nivell d'angles, que variarà segons quina modalitat d'estudi vulguis cursar. L'educació a Dinamarca, si ets ciutadà de UE, és gratuïta. L'últim dia de juliol es comunica a quina universitat t'han agafat i la tercera setmana d'agost es comencen les classes.


La primera diferencia amb la que em vaig trobar va ser aquesta, la de començar l'any escolar el dia 22 d'agost. Mai havia anat a classe a "l'estiu", però tenint en compte les temperatures que tenen a finals d'agost és com si fos tardor, així que tampoc es fa tan dur haver d'anar a classe.


El primer dia d'universitat va estar ple de coses noves i xocants per la nostra mentalitat/cultura. A la universitat danesa no ets un número o un cognom, tens un nom i els professors fan l'esforç d'aprendre-se'l. Per la meva experiència anterior estudiant Dret, recordo pocs professors cridant-me pel meu nom de pila. Això és degut al fet que no volen fer diferenciacions entre professors i alumnes. Ells també volen ser cridats pel seu nom de pila i res de tracte formal, de tu a tu.


La implicació personal també canviar molt, segons la meva experiència, els professors danesos són molt més propers i oberts a parlar de la seva vida personal. Pel que fa al mètode de treball a les universitats, gairebé totes les carreres es basen en el treball pràctic. La teoria l'has d'estudiar tu a casa i a classe es practica el que has après pel teu propi compte. Això crea una major autonomia en l'estudiant i també incentiva a ser més curiosos.


La cultura danesa està basada en què cadascú és lliure de fer el que cregui i també en què cadascú sap el que ha de fer en cada situació. No et diran el que has de fer però esperaran que actuïs. Ha classe no es passa llista, però s'espera que acudeixis a les classes, per exemple.


Pel que fa als horaris són força diferents. Normalment són jornades intensives, que comencen a les 8 del matí, amb 40 minuts per dinar a les 12 hores, i normalment a les 16 de la tarda les classes han acabat.


Com que les classes comencen a l'agost, durant el mes d'octubre es té una setmana de vacances, al desembre les vacances de Nadal, o vacances d'hivern com els hi diuen ells, al febrer una altra setmana i per últim, Setmana Santa, o vacances de primavera.


Les classes i exàmens acaben al mes de juny per Sant Joan. Els exàmens tenen lloc normalment a finals de cada semestre, desembre i juny, i depenen del que estudiïs seran més pràctics o més teòrics, però seran una barreja dels dos estils. Si no saps aplicar la teoria que has estudiat, o no saps explicar per què les coses es fan així o aixà, no trauràs bona nota. Les notes estan basades en el que ells nomenen "7 Danish-scale" i van del -3 al 12 -3, 0, 2, 4, 7, 10, 12), -3 és la mínima i 12 és la màxima.


Evidentment, després d'haver estudiat Dret, una carrera molt teòrica, ara tot em sembla molt pràctic. El més curiós que he vist a la universitat, a part de l'estructura universitària i forma d'ensenyar, ha estat:


-Universitat oberta les 24 h del dia els 365 dies de l'any. I no penseu que hi ha algú treballant, sinó que tens un carnet d'estudiant que obrirà totes les portes d'accés a la universitat i també a les classes que tinguis assignades. Podent així anar a estudiar sempre que vulguis, o anar a jugar a la play o mirar un partit de futbol en projector.


-Pots deixar l'ordinador a qualsevol lloc i ningú te'l robarà.
-La biblioteca no té gaires exemplars de llibres. Si te'n fa falta un que no tenen el faran enviar d'una altra universitat.
-Està permès menjar i beure a classe, fins i tot cervesa.


Estudiar a Dinamarca és tota una aventura, però a l'igual que fer-ho a qualsevol altre país amb una cultura diferent de la teva. I tu, tens alguna curiositat d'estudiar en un altre país?


 


 


 


 


IMATGE: Adriana Vàzquez Farràs, autora de l'article. Marketing Manager a Trendhim

Per Adriana Vàzquez Farràs a Opinió


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari