Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Com podem afrontar amb optimisme el futur, amb la situació actual?

Publicat el 27/02/2015 17:48
La pregunta del lector per a Mònica.
Com podem afrontar amb optimisme el futur, amb la situació de crisis econòmica actual que ens afecta a tots i dificulta una visió positiva de poder desenvolupar-se com a persona tant en l'àmbit laboral com en el personal?
(Sara, Tortosa)

Resposta: Quina pregunta tan encertada. Agraeixo molt un inici de secció amb una temàtica tan interessant.
Tenint en compte els moments socials i econòmics actuals, qualsevol situació personal que estigueu vivint mereixeria hores d’anàlisis i debat, però he intentat escollir entre les idees que trobo que són més rellevants. El primer que hem de tenir en compte és la nostra personalitat i la manera com enfrontem moments difícils. La pregunta és: des de quina posició volem superar-los? El llindar pot oscil·lar entre una posició més victimista, reactiva i negativista fins a una actitud més proactiva, resilient i positiva. La capacitat d’adaptar-se a les circumstàncies és de vital necessitat sempre, però sobretot en moments difícils. La majoria de plantes i animals han hagut de transformar-se per sobreviure, és a dir, també ells han hagut de sortir de la seva zona de confort. De la mateixa manera, les persones tenim la capacitat de fer un canvi de mentalitat i deixar de lamentar-nos per poder lluitar pels nostres objectius, amb consciència.
La millor actitud davant els canvis és afrontar-los i no evitar-los. És a dir, jo puc viure un dia de pluja com un dia trist en el qual no puc fer res, o bé, el puc veure com un dia perfecte per poder estar relaxat a casa, gaudir de bones companyies, mirar una pel·lícula o simplement descansar. Qui decideix com viure’l és un mateix i, per tant, cadascú ha d’assumir el seu propi control i responsabilitat. Us deixo alguns consells més específics:
1. Reconèixer. Ser capaç de valorar l’estrès o el mal moment que estàs vivint. Donant-te permís per estar trist o enfadat, però amb una data final per sentir-te així.
2. Sigues amable amb tu mateix. Fes el que més t’agrada, disfrutant d’un llibre, la música, un cafè, una excursió...
3. Accepta l’ajuda. Compartir els mals moments produeix una unió i un reforç entre nosaltres, sense que signifiqui ser dèbil.
4. Confia en tu. Busca les teves fortaleses. Recorda quines estratègies has utilitzat en situacions viscudes que t’han enfonsat. Aprofita aquells mateixos recursos innats que ja coneixes per a superar-ho.
5. Viu el present. El passat ja no té solució i el futur depèn del teu present. Ell està en les teves mans. 6. Oportunitats enlloc de lamentacions. Ara és el millor moment per buscar noves maneres de viure i realitzar activitats que per circumstàncies mai havies fet abans.

Frase del dia: “Cap mar en calma fa expert un mariner.” Dedicada especialment a Estel que és amb qui tantes vegades ens la recordem mútuament.

Psicologia


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari