De Benifallet es diu que està al cor mateix de l’Ebre perquè toca tres comarques: el Baix Ebre, a on pertany, i també la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. Un cor que batega amb força en forma de projectes i objectius de futur molt importants per a una població d’una mica més de 800 habitants. L’alcaldessa de Benifallet, Mercè Pedret, ens en parla en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.
Com ha anat el primer any del mandat municipal?
El mandat ha començat prou bé perquè és la continuació del que hem fet els darrers anys. La nostra primera missió que va ser començar a eixugar el deute de gairebé 1.800.000 euros que tenia l’Ajuntament. I com que ara ja el tenim encarrilat, ja podem plantejar accions de millora del poble. Per tant, estem desenvolupant els petits projectes que tenim per a Benifallet. Estem contents perquè quan vam entrar a l’Ajuntament teníem un pressupost d’1 MEUR; l’any passat va ser d’1.300.000€, i aquest any és d’1.800.000€. Això és molt important.
Estem parlant d’un increment de mig milió d’euros en el pressupost, una xifra molt interessant per una població com Benifallet...
Ho és. Per això, aquest mes d’abril hem pogut posar el marxa el centre de dia en un espai molt bonic. Benifallet té una població envellida i necessitàvem un centre de dia que ajudi les persones grans i les seves famílies. En la mateixa línia, el mandat passat vam comprar l’edifici del Convent, que era del bisbat, un espai immatriculat que vam considerar que calia comprar. Ara hi farem un alberg. Creiem que durant aquest mandat el podrem portar a terme.
Quins altres projectes arrastreu de la legislatura passada?
Volem disposar d’una sala de vetlles, projecte que considerem imprescindible i per al qual tenim una ubicació per fer-la. Esperem que pugui ser una realitat al llarg d’aquest mandat. També volem posar en marxa un coworking i una agrupació d’empresaris. Un altre projecte per aquest mandat és la climatització del Centre Polivalent, així com la seva insonorització. I el que ja hem fet és una pista de pàdel que ha tingut molta acceptació, i que junt amb el gimnàs, fomenten l’esport a Benifallet.
Una de les preocupacions de totes les poblacions és l’urbanisme i la neteja viària. Com ho teniu a Benifallet?
Tenim contractada una persona que s’encarrega de la neteja dels carrers del poble, perquè una part del poble que és plana, però l’altra és costeruda, i a la part més alta no s’hi pot arribar amb una màquina netejadora. Pel que fa a les escombraries, fem el porta a porta des de fa 3 anys. Això evita que dins el poble hi hagi illes de contenidors. Els tenim apartats del poble perquè, com que Benifallet és una població molt turística, la visita i l’estada siguin més agradables, tant de cara als mateixos ciutadans com als visitants que tenim.
Precisament, un dels punts més forts de Benifallet és el turístic. Què poden fer els visitants que vinguin a passar uns dies?
Benifallet té molts atractius i un dels principals és que tenim la sort de tenir un passeig preciós al costat del riu Ebre. Les persones que ens vulguin venir a veure, el primer que han de fer és reservar un allotjament rural dels diversos que hi ha disponibles, i organitzar-se per aprofitar el temps per fer una visita ben àmplia. Per això hem posat panells amb QR en diferents indrets del poble que indiquen què es pot visitar amb informació ben acurada. Així, tenim l’Ermitatge de Cardó, el calvari molt interessant, les coves, el passeig pel riu, el llagut... I no oblidem la via verda...
S’estan realitzant accions al respecte de la via verda, no és així?
Sí, el Consell Comarcal del Baix Ebre ha aconseguit que des de Caminos Naturales del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, aportin una injecció per connectar la via verda amb Benifallet. Això és molt important perquè els visitants podran anar fins a la Terra Alta, fer senderisme per Cardó, fer excursions amb bicicleta. A més, estem en el procés de demanar que la Generalitat declari les ermites de Cardó Bé Cultural d’Interès Nacional, el que dona la possibilitat d’accedir a més subvencions i més elevades.
Estem parlant, per exemple, de projectes de caràcter energètic, ara que tots els ajuntaments estan canviant l’ús de l’energia?
Precisament, a l’edifici del Convent que serà alberg, hi instal·larem plaques solars. També hem tingut la sort de posar plaques al centre polivalent que vam construir el mandat passat i que dona servei als edificis municipals. En un futur volem posar-ne també a la coberta del Convent, perquè és un espai molt gran i donaran servei a les cases del poble que es vulguin adherir i a aquesta comunitat energètica. Aquest és un projecte que val molts diners, però el tenim en cartera.
Com a població de menys de mil habitants, rebeu ajudes i subvencions per part d’administracions superiors?
Sí, les subvencions són proporcionals al nombre d’habitants. Molts cops la Generalitat resol per concurrència competitiva, cosa que per als pobles petits és un handicap, ja que no podem competir amb municipis molt més grans, que poden presentar projectes que nosaltres no ens podem ni plantejar. Sempre penso que hi hauria d’haver diferents barems i eixos per arribar a les subvencions.
Una de les preocupacions de les poblacions petites és el del despoblament, molts cops vinculat amb el treball, la connectivitat i l’habitatge. Què pots dir de Benifallet en aquest aspecte?
La pèrdua d’habitants és una inquietud que tenim tots els pobles, perquè una cosa va lligada amb l’altra. De fet, estem lluitant per crear un Consell d’Habitatges per tenir habitatge social, que el jovent que es vol emancipar disposi d’habitatge. És un problema que els joves vagin a treballar fora, però encara ho és més que no hi hagi habitatges per llogar o comprar. Pel que fa al tema de la connectivitat, ho tenim bé. Tenim tot el poble cablejat amb fibra òptica i funciona molt bé.
Benifallet, que està tocant el riu Ebre, teniu pla d’inundació?
L’estem desenvolupant en aquest moment. El vam demanar, però tot necessita el seu temps. Hi estem posats fent els deures. Tant l’ACA com la CHE ens posen moltes traves a l’hora de desenvolupar construccions per qüestions d’inundabilitat i per tant, volem tenir aquest pla al dia el més aviat possible.
A nivell cultural i associatiu Benifallet té bons actius. Ens en parles?
Des de l’Ajuntament sempre hem donat suport a l’associacionisme i procurem col·laborar amb elles i les seves activitats, com elles ho fan amb nosaltres. Després, pel que fa a actes, esdeveniments d’agenda i festes, demà dissabte celebrarem la Festa de les Coves, que aquest any en fa 31 que es van descobrir. Les altres festes que venen són Sant Joan, que obre el cicle d’estiu; la festa de la poesia al juliol amb Un-i-Vers; al setembre celebren les festes majors de Benifallet, el 8 de setembre, que són molt maques perquè són molt autèntiques. Després, l’octubre farem les Jornades de la Memòria Democràtica i al desembre, les Jornades Culturals. Benifallet és un poble turístic per excel·lència i a les persones que venen a Benifallet sempre tenen ganes de tornar perquè no en tenen prou amb una sola visita.
Per Roser Pros-Roca a Actualitat