Accés usuaris

E-mail

Contrasenya

Francesc Arasa, alcalde de l’Ampolla: “Tenim una població molt turística i molts atractius perquè ens vinguin a veure”

Publicat el 02/04/2024 00:00

L’Ampolla, a la comarca del Baix Ebre, és la porta del Delta en la qual es combina paisatge, gastronomia, cultura, i una població agradable per visitar-la tot l’any. El seu alcalde, Francesc Arasa, ens explica els projectes de futur previstos per a la població en aquesta entrevista en exclusiva per al Diari Més Ebre.


Alcalde, com valores aquest primer any de mandat municipal?


Doncs molt bé. Estem aplicant el programa de govern amb les accions previstes i, al mateix temps, continuem les obres que van començar el mandat passat i que volem portar a terme al llarg d’aquesta legislatura.


Quin és el projecte o projectes estrella previstos per l’Ampolla?


Doncs diversos, per exemple, l’arranjament de accés a la població que condueix al carrer principal d’entrada a l’Ampolla; la millora de la piscina municipal que tindrà aigua salada, en la qual instal·larem plaques fotovoltaiques d’autoconsum; la remodelació de la zona lúdico-esportiva, amb la creació d’un espai jove, l’arranjament per tenir un accés més fàcil; la creació de la Casa de la Cultura, i també els aparcaments i les àrees de lleure dins d’aquesta zona lúdica. També la posada en marxa, al costat de la ciutat esportiva, d’una zona de serveis per a la creació i ubicació d’empreses del poble. Aquestes serien algunes de les obres que tenim en cartera.


Com esteu gestionant el primer pressupost municipal aprovat aquest mandat?


És el més elevat de la història de l’Ampolla. Són 6.777.000€ que permetran un increment molt important de la inversió. També en la vessant social per a totes aquelles activitats que podem fer per ajudar a la gent més necessitada, des de l’aportació al banc d’ajudes per als llibres escolars, ajuts de 300€ anuals que aportem amb caràcter d’urgència per a les persones que necessiten un ajut puntual. També paguem, per exemple, el menjador i el transport escolar, etc. És molt important aquesta vessant social, i aquest increment en la inversió, que és d’un 133%.


Un 133% és molt per una població com l’Ampolla, amb 3600 habitants...


Sí, la inversió és molt important. Al juliol i agost arribem a una punta d’entre els 14 i 15.000 habitants i pràcticament multipliquem per 4 la població, perquè l’Ampolla és una població molt turística amb molts atractius: un espai natural com és el GR92, la Llacuna de les Olles, una gastronomia esplèndida, una cuina que és un dels actius que estem potenciant, donant resultats extraordinaris.


Fa pocs dies heu celebrat les jornades Gastromar. Com han anat?


Aquesta ha sigut la 4a edició d’aquestes jornades que tenen la voluntat de promocionar el peix de roca, el producte de proximitat, una cuina orientada a potenciar el sector pesquer. Passa el mateix amb les Jornades de la Galera que es van iniciar fa uns quants anys a diferents pobles. En general estem molt contents de com han anat les jornades, i seguirem apostant per la cinquena edició de cara a l’any que ve.


Cal entendre que l’Ampolla és una població preparada per rebre moltes persones a tots els nivells?


Sí, i com que a tothom li agrada que la seva població estigui neta, endreçada i que llueixi, tenim subcontractada una empresa de neteja. La ciutadania valora moltísism la neteja que procura aquest ajuntament, també a nivell d’urbanitzacions. A part, hem comprat una màquina de netejar carrers per reforçar encara més les urbanitzacions. Estem contents i la gent ens ho valora. És dels aspectes millor valorats del nostre poble.


Un altre tema important fa referència a la transició energètica. Com ho teniu a l’Ampolla?


Som sensibles i sempre busquem alternatives a l’actual sistema. Hem instal·lat plaques solars a l’edifici de l’Ajuntament, i el mes que ve adjudicarem la instal·lació de plaques solars a la llar d’infants, al col·legi i al pavelló municipal. A banda, per als particulars i empreses, l’Ajuntament rebaixa en un 95% l’import del permís d’obra, i un 30% de l’IBI durant 4 anys amb un topall de 300€ per any. Des que l’any passat vam aprovar aquestes bonificacions hi ha hagut 56 peticions d’usuaris que pagaran un 30% menys d’IBI els propers 4 anys.


En aquesta època de sequera s’han trobat fins a 6 fuites d’aigua a l’Ampolla. Ja estan arreglades?


Sí. L’empresa concessionària d’aigües cada any fa una revisió de les canonades per detectar desperfectes que hi pugui haver. Aquest any, davant la situació de sequera, la revisió ha sigut més exhaustiva i s’han trobat 6 fuites, sobretot a les urbanitzacions. Afortunadament eren petites, poca cosa, però eren 6 fuites que ja estan reparades. A més, quan s’han fet les obres del passeig marítim, l’Ajuntament hem aprofitat per canviar la canonada, que era molt antiga. Cada any anem fent millores. A partir del 2025 l’empresa concessionària haurà de fer una sèrie d’obres que estan valorades en 1 milió d’euros per a 4 anys, amb una gran millora de les canonades actuals.


Fa una setmana es va celebrar una reunió bipartida Estat-Generalitat per avançar les obres al delta. Com va anar la reunió amb la ministra Ribera i el conseller Mascort?


En aquesta reunió se li va plantejar a la ministra i al conseller la necessitat d’accelerar els treballs de protecció del delta, perquè han passat 4 anys del temporal Glòria i el delta encara està tocat de mort. Si vingués un altre temporal ho passaríem malament. Cal fer més accions i més ràpid.


Es va parlar de la renaturalització de la platja de l’Arenal, que és la que us toca més a la vora?


Així és. El temporal Glòria va canviar la dinàmica dels corrents i va fer que l’Arenal, que havia anat en regressió els darrers tres anys però s’anava mantenint i recuperant sorra, canviés la dinàmica i l’equilibri de l’interior de la badia. El Glòria va fer un esvoranc immens transportant la sorra a la Punta del fangar. Això fa que sigui impossible recuperar-se de forma natural. Amb la ministra, fa 8 o 9 mesos, vam parlar de renaturalitzar el passeig, eliminar la circulació i recuperar 70 o 80 metres de platja amb la construcció d’algun dic submergit. Ara bé, per decidir l’actuació cal primer fer l’estudi i el projecte. Tenim clar que volem renaturalitzar el passeig perquè les persones puguin circular més còmodament.


Hi ha un primer calendari marcat per aquestes actuacions?


Encara no. Probablement s’adjudiqui l’estudi i el projecte constructiu abans de l’estiu. Llavors s’ha d’elaborar el pressupost, l’estudi d’impacte ambiental, i després l’obra. Calculo un mínim un any i mig o dos anys, perquè aquestes coses són complicades. El més important és que el passeig es transformarà i es recuperarà la platja de l’Arenal, amb la qual cosa, conservarem l’actual morfologia del delta. El passeig serà de sorra, terra i vegetació, alineat amb el Parc Natural del Delta, la Llacuna de les Olles i les dunes. S’integrarà molt més en el paratge natural.


Alcalde, quin munt de projectes i de millores per a l’Ampolla...


Sí, la nostra voluntat és estar al costat de la gent i al seu servei. A l’Ampolla tenim cultura, paisatge, estem en un enclavament molt interessant. Moltes cites d’agenda, un teixit associatiu molt important a nivell cultural, esportiu, social... Tot plegat, des de l’Ajuntament, procurem protegir-ho i fer-ho créixer perquè és el nostre principal actiu i la mirada més segura cap al futur. 

Per Roser Pros-Roca a Actualitat


Comparteix aquest article


Fés el teu comentari